Friday, March 21, 2014

homemade spageti carbonara

assalam semua..

lebih kurang 3 minggu yang lepas, tengah bosan-boasan tu, aku mintak resipi ni dari adik aku
dan mula mencari bahan-bahan sebelum cuba memasaknya..

ok.. ni bahan-bahannya yer..

BAHAN-BAHAN:

300g spageti direbus dgn sdikit myk dan garam,ikut spt dlm paket

2 sudu myk 
10 btg sosej
Seketul dada ayam dihiris nipis
1 cwn susu segar
10 biji cndawan butang dihiris
1 biji capsicum didadu
2 biji tomato didadu
1 labu bwg besar didadu
1 ulas bwg putih dicincang
1 sudu makan serbuk lada hitam
125g keju cheddar
30 g daun parsley atau 1 sudu bsr serbuk parsley
1 sudu makan serbuk oregano
Garam secukup rasa
Sedikit parmesan utk hiasan.

CARA:


1. Panaskan myk,tumis bwg bsr dan bwg putih

2. Masukkn sosej,tomato,cndawan butang dan susu segar. Kacau rata.
3. Masukkn serbuk lada hitam, serbuk oregano, garam, kacau lg.
4. Masukkan keju cheddar,capsicum dan masak hingga pekat.
5. Tuang atas spagetti dan tabur daun parsley dan keju parmesan, hidangkan panas.

dah siap pun.. tapi sayangnya encik suami tak berapa gemar laa..



spageti carbonara yang sedap.. nyum nyum..



2 comments:

  1. Hidangan nmpk sedap cuma seni mghias dan menghidang boleh improve lg, huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang ni xde hiasan apapon sebenarnya, siap je masak, letak dlm pggn, terus nak ngap jer, tp sblm tu, snap pic dulu, sebab tu comot2 jee, hahaha...

      Delete