saya pelik kemudian ketawakan dia..haha..tapi, dia kata cuba dulu..kalau tak cuba mana nak tahu sedap atau tak..huhu..jadik, inilah resipinyer..
Bahan-bahan :
Bawang merah 4 ke 5 ulas } ditumbuk halus
Bawang putih 3 ke 4 ulas } ditumbuk halus
Halia sebesar ibu jari } ditumbuk halus
Cili padi 10 ke 12 biji } ditumbuk halus
Kunyit hidup sebesar ibu jari } ditumbuk halus
Serai 1 ke 2 batang, diketuk / dititik
Asam keping 3 ke 4 keping
Kelapa sebijik - diperah santannya
Ayam / ikan aya (jika ikan aya, rebus dahulu ikan tersebut, jika ayam, tidak perlu direbus)
Ubi kentang (jika lauknya ayam, masukkan ubi kentang sebagai penambah rasa dan sebagai penentu / penunjuk samada ayam sudah empuk / tidak. Jika kentang boleh dipotong, bermakna, ayam sudah masak).
Garam secukup rasa.
Cara-cara :
1. Masukkan santan yang siap diperah ke dalam periuk.
2. Letakkan periuk di atas api yang sederhana.
3. Kacau sehingga mendidih dan santan pecah lemak. Jangan ditinggalkan.
4. Masukkan bahan-bahan yang telah ditumbuk halus tadi dan teruskan kacau kuahnya.
5. Masukkan ayam / ikan aya. Jika ayam, masukkan sekali ubi kentang.
6. Seterusnya masukkan serai dan asam keping. Teruskan kacau.
7. Akhir sekali, masukkan garam secukup rasa.
8. Kacau sehingga ayam / ikan telah empuk dan masak secukupnya.
Hidangkan panas-panas bersama nasi. Selamat mencuba.. :)
tak tersangka jugak saya bila ayam digantikan dengan ikan aya, sedap jugak rupanyer..sebelum ni saya masak lauknya ayam..hehe..
bila saya selesai masak, yang paling seronoknya ialah bila tengok encik suami makan bertambah-tambah..hehehe..sejuk hati saya sebab penat lelah saya masak akhirnya berbaloi-baloi.. :D