so, dua minggu berturut-turut aku dah masak masakan orang eropah, kali ni ak cuba masakan orang itali pulak.. apa lagi kalau bukan pizza.. hehehe.. pizza ni aku buat minggu lepas..
so ni bahan-bahan dan cara-caranya.. makan pizza tak lengkap kalau takder mushroom soup dan juga roti garlic, tapi untuk kalini, aku tak berkesempatan nak buat roti garlic, tapi aku tetap akan kongsikan sekali resipinya..
*DOH PIZZA (2pcs) / (1pcs jika bekas besar)
Bahan2nya (4-5org)
2cwn tpg gndum
2 st yis segera
1/2 st garam
1 st gula
2sb myk sayuran
1/2 cwn air suam
*SOS PIZZA
2 st yis segera
1/2 st garam
1 st gula
2sb myk sayuran
1/2 cwn air suam
Cara2nya:
1. Campur semua bahan dalam mangkuk besar dan gaul rata. Masukkan air suam sikit2 dan uli mjd doh lembut dan tak lekat di tgn.
2. Masuk doh dlm bekas yg telah disapu sedikit myk, tutup bekas dgn plastik.
3. Letak mangkuk di tmpt panas selama 60minit hgga doh naik skali ganda.
2. Masuk doh dlm bekas yg telah disapu sedikit myk, tutup bekas dgn plastik.
3. Letak mangkuk di tmpt panas selama 60minit hgga doh naik skali ganda.
sementara tu, boleh buat sos pizza pulak..
bahan-bahan :
1 labu bwg bsr
2 ulas bwg putih
2 biji tomato
2 sb myk msk
3 sb tomato puree
2 sb sos tomato
3/4 st gula
1 st oregano
Garam sckupnya
cara-cara :
2 biji tomato
2 sb myk msk
3 sb tomato puree
2 sb sos tomato
3/4 st gula
1 st oregano
Garam sckupnya
cara-cara :
1. Tumis bwg hgga naik bau.
2. Masukkn bahan2 yg lain dan masak sampai pekat.
3. Tutup api dan sejukkan sebentar.
*TOPPING
*TOPPING
Udang, sosej, daging cincang ayam/lembu
Lada benggala hijau,merah, tomato
Cendawan butang,bwg besar,nenas
Cendawan butang,bwg besar,nenas
(semua bahan diatas direbus terlebih dahulu dan ditoskan)
Keju cheddar utk pizza (diparut)
selepas satu jam, lihat doh pizza tadi.. kemudian..
1. Minyakkan acuan pizza atau loyang yg nak digunakan. Canai doh mjadi bulat leper setebal 2 cm. Masuk doh dlm loyang hingga tutup loyang. Biarkan sebentar 10minit hgga kembang sdkit.
2. Cucuk adunan dgn garfu agar tak gelembung semasa mmbakar. Kmudian sapu permukaan dgn sos pizza.
3. Parutkan 1/3 keju. Taburkan sayur, daging, atau ayam serta bahan2 lain mgikut ksukaan.
4. Akhir skali taburkan baki keju.
5. Bakar selama 25-30min pd suhu 200degree di rak paling bwh.
6. Hidangkan panas.
1. Minyakkan acuan pizza atau loyang yg nak digunakan. Canai doh mjadi bulat leper setebal 2 cm. Masuk doh dlm loyang hingga tutup loyang. Biarkan sebentar 10minit hgga kembang sdkit.
2. Cucuk adunan dgn garfu agar tak gelembung semasa mmbakar. Kmudian sapu permukaan dgn sos pizza.
3. Parutkan 1/3 keju. Taburkan sayur, daging, atau ayam serta bahan2 lain mgikut ksukaan.
4. Akhir skali taburkan baki keju.
5. Bakar selama 25-30min pd suhu 200degree di rak paling bwh.
6. Hidangkan panas.
Sambil tunggu pizza dibakar dalam oven tu, boleh sediakan mushroom soup dan juga roti garlic..
Bahan2:
1 tin cndawan butang (dipotong+diblend)
500ml susu segar/ whipping cream
1 keping dada ayam (dipotong kecil)
200ml air
1 ktul kiub ayam
Garam sckupnya
1 cawan tpg gandum
Cara:
500ml susu segar/ whipping cream
1 keping dada ayam (dipotong kecil)
200ml air
1 ktul kiub ayam
Garam sckupnya
1 cawan tpg gandum
Cara:
1. Didihkan ayam dengan air dlm sbuah periuk.
2. Masukkan cendawan butang dan susu segar. Kmudian kiub ayam dan garam.
3. Tggu hingga mndidih dan masukkan tpg gandum mgikut kepekatan yg dikehendaki.
2. Masukkan cendawan butang dan susu segar. Kmudian kiub ayam dan garam.
3. Tggu hingga mndidih dan masukkan tpg gandum mgikut kepekatan yg dikehendaki.
ROTI GARLIC
bahan-bahan:
roti keras
mentega
garlic spread
daun parsley..
cara-cara :
sapukan mentega dan spread garlic pada roti..
bakar dalam 2-3 minit
taburkan daun parsley..
so, inilaa hasilnya.. tadaaaa...
homemade pizza bersama mushroom soup.. |
haaa, resipi kalini en suami tersangat laa suka.. banyakkk dia makan, so next time boleh cuba buat lagi..
selamat mencuba yer kawan-kawan..