ok, kalau minggu sudah aku buat spageti carbonara kuah putih tu, en suami tak gemar, minggu berikutnya
aku tak putus asa, keinginan dan selera aku yang teringin nak makan grilled chicken chop, membuatkan aku berusaha untuk memasaknya sendiri di rumah..
ni resipinya aku kongsikan..
grilled chicken chop, ni en suami aku suka makan, bertambah taw.. hehe.. |
Bahan A : Chicken chop
2 ketul peha ayam dibuang tulang / dada ayam
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar kicap
1 sudu makan perahan limau
1/2 kiub ayam
1 sudu perahan air halia
1 sudu kecik serbuk lada hitam tu
Cara2:
1 Ayam dibersihkan dan dibuang tulang.
2. Campurkan smua bahan dan gaulkan dengan ayam sebati.
3. Perap semalaman.
4. Keluarkan ayam dan panaskan griller.
5. Bakar ayam hingga masak.
6. Ketepikan.
Bahan B: sos chicken chop
1/2 labu bwg bsr (didadu)
1 ulas bwg putih (dicincang halus)
2 sudu makan serbuk lada hitam
1 sudu makan sos tomato
1 sudu makan kicap
1 cawan air rebusan tulang ayam / 1 kiub ayam yg dihancurkan dlm secawan air
1 sudu teh tpg jagung (dibancuh dgn sedikit air)
Garam jika perlu
Sedikit gula
Myk utk mnumis
Cara2:
1. Tumis bwg bsr dan bwg putih dgn sedkit myk.
2. Masukkan air rebusan tulang ayam
3. Apabila sudah pekat, masukkn sos tomato, lada hitam, kicap, dan bancuhan tepung jagung.
4. Kacau hingga sebati dan pekat yg dikehendaki. Masukkn garam dan gula sckup rasa.
5. Tutup api dan tuang atas chicken chop tadi yang telah disusun atas pinggan.
6. Hidangkan dengan coleslaw dan french fries.
Bahan C: Coleslaw
1 biji kubis manis (saiz kecik)
1 batang lobak merah
1 cwn mayonis
2 sudu makan yogurt asli
1 sudu makan jus lemon
Cara2:
1. Hiris halus sayur2 dan basuh serta toskan.
2. Masukkan bahan sos ke dalam mangkuk dan kacau rata.
3. Sejukkan dalam peti sejuk.
4. Hidangkan sejuk dgn ayam goreng,chicken chop dsb.
selamat mencuba yee...